Anđeo Blagovesnik

licencirani dom za negu starih lica

Image
..."Kao mali cvet začnemo se u majčinoj utrobi, 
Da bi, zatim, kada dođe vreme prvim plačem
Na rođenju najavili naš dolazak na svet,
I dok sanjamo koračajući putevima i
Raskrsnicama života koji nam je predodređen, 
Putujući kroz detinjstvo, mladost, do starosti
Na tom putu sa mnogo izazova negde zagubimo snove, 
Ljubav, veru, nadu i dođu dani kada shvatimo"...

Dom za odrasle i starije "Anđeo Blagovesnik" 
U Kragujevcu i mi smo tu da u vašoj starosti 
Oživimo snove, ljubav, veru i nadu, 
Jer starost je dar od gospoda i stariti nije 
Sramota, već je čast...

Tu smo da pomognemo u bolesti i oporavku bolesnima i starijima i donesemo našim
Osmehom sunce u vaš život...

U Prvoj Poslanici Svetog Apostola Pavla Timoteju u stavu trećem i četvrtom nabrajaju se vrline ljudi koji služe za uzor svima te ističe iskustvo starijih i njihova mudrost vezana za sve aspekte života.

U Poslanici Svetog Apostola Pavla Titu sadržani su saveti starima i mladima te starost predstavlja kao etapa života sa određenim zadacima.

Lokacija

Dom za odrasla i starija lica „Anđeo Blagovesnik“ u Kragujevcu se nalazi na 4.5 kilometra od centra grada Kragujevca u naselju Grošnica – biseru Šumadije, iz doma se vidi deo masiva Gledićkih planina koje su vazdušnom linijom jako blizu, a u njegovoj neposrednoj blizini, u Grošnici, nalaze se crkva posvećena Svetim Apostolima Petru i Pavlu sagrađena 1857. godine, jezero „Vodojaža“ sa najčistijom pijaćom vodom u Evropi sa koje se napaja Grošnica, planinarski dom „Dr Sonja Perišić“ u Adžinim livadama, manastir SPC posvećen „Svetom Velikomučeniku Dimitriju“ sagrađen u Bajčetini...

Radno okupacione aktivnosti

Oko Doma se nalazi parcela površine 1,40 hektara na kojoj postoje staze za šetnju oivičene drvoredom medonosnog drveta, cvetnom živom ogradom od Hibiskus Sirijakusa, voćnjak sa posađenim raznim vrstama voća, bašta u kojoj se proizvodi organsko povrće...

Objekat Doma je namenski sagrađen, opremljen je po najvišim Evropskim standardima

Poseduje 24 sobe od kojih su četiri opremljene kao mali stacionar za korisnike kojima je potrebna medicinska nega, a 20 soba su opremljene za pokretne korisnike. Sobe su opremljene za korišćenje od jednog do četiri korisnika u istoj sobi. Svaka soba ima svoje kupatilo, TV, opremljena je internetom, na Wi-Fi mreži je.

Dom ima kapacitet prijema do 64 korisnika a potrebe korisnika, plan rada sa njima,  određuju shodno njihovoj medicinskoj dokumentaciji, socijalni radnik i lekar doma. Lekove i druga medicinska sredstva neophodna za negu korisnika obezbeđuje korisnik, a za specijalističke preglede, laboratorijske analize dom obezbeđuje pružaoce usluga, dok usluge pružaocima usluga plaćaju korisnici.

Ishrana i društveni život

Dom poseduje kuhinju u kojoj se priprema hrana za korisnike – tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dve užine, trpezariju za ručavanje i dnevni boravak – ovde korisnici igraju šah i druge društvene igre, održavaju se rođendanske proslave, književne večeri...

Korisnici sa posebnim potrebama za ishranu posebno se opserviraju od strane nutricioniste.
Image

Osoblje

Osoblje doma za odrasla i starija lica „Anđeo Blagovesnik“ u Kragujevcu koje brine o korisnicima doma, pruža im negu, priprema i servira obroke i užine, održava higijenu objekta i čine ga direktor, socijalni radnik, negovatelji, od kojih su petoro medicinski radnici, kuvar i pomoćno osoblje, spremačice...

Kompletno osoblje je po vrlinama i karakteristikama u ma kom kontekstu u potpunosti osposobljeno da pruži najviši mogući kvalitet u uslugama koje pruža sa prevashodnim akcentom na ličnost i potrebe korisnika.

Zdravstvena zaštita

Četiri sobe opremljene kao mali stacionar za korisnike kojima je potrebna medicinska nega. Dom poseduje lekarsku ordinaciju koja je opremljena osnovnim medicinskim aparatima. Postoje usluge fizioterapeuta.